Elmekísérlet

Annak a felebarátomnak ajánlom, aki kisajátította az eredményeimet és elvállalta azt a melót, amire azt mondták neki, hogy 'ez sima ügy lesz'.


Ez egy elméleti gyakorlat lesz, senki se csinálja meg otthon! Arra keressük a választ, mi függ az elmétől.

Képzeld el azt, hogy az utcán egy krétával felrajzolsz egy 20 méter hosszú, 20 centiméter széles vonalat. Szerinted meg tudod csinálni azt, hogy végigsétálsz rajta úgy minden gond nélkül, hogy a cipőddel végig ezen a felrajzolt sávon maradsz?

A válasz minden bizonnyal az 'igen' lesz. Nehézségi foka jelentéktelen.

Most azt képzeld el, hogy ez a sáv 20 méter magasan van. Szerinted meg tudod csinálni azt, hogy végigsétálsz rajta úgy minden gond nélkül, hogy a cipőddel végig ezen a felrajzolt sávon maradsz? Mert ha nem, leesel és meghalsz.

A válasz minden bizonnyal a 'nem' lesz. Nehézségi foka kiemelkedően magas.

Mi a különbség? Mert ugyanazt kell megtenned.

Na ez a különbség az elmében van. Persze vannak olyan emberek, például az artisták és a felhőkarcolók építői, akik számára ez a feladat nem jelentene problémát, ám ők erre felkészülnek és nem árt a tapasztalati gyakorlat sem. Hasonlók miatt van szükséged arra is, hogy a meditációkra is felkészülj és gyakorlatot szerezz.

Lehet, hogy 1 millió emberből egy képes lenne arra, hogy felkészültség és gyakorlás nélkül is sikerüljön neki anélkül, hogy leesne és meghalna. Amikor kezdő koromban úgy akartak engem kinyírni, hogy kilőtték a tudatomat a mélytranszba, én az az egy ember voltam a tízmilliárdból, aki túlélte. De ettől még közel sem biztos, hogy vállalnám ezt a 20 méteres utat azon a 20 méteres magasságon, de lehet, hogy vállalnék mást, ami sokkal nehezebbnek tűnne.